Vilse

Ingen har väl missat att en sexåriga flickan gick vilse i Blacksås förra helgen? (och som väl var hittades oskadd ett halvt dygn senare!) Media har i alla fall följt fallet med omåttlig nyfikenhet och dessutom passat på att upplysa om vad man ska göra om man går vilse i skogen.

Som scout, orienterare och medlem i civilförsvarsförbundet är friluftssäkerhet något som ligger mig nära och jag är jätteglad att "hitta vilse"-tipsen har fått sådan uppmärksamhet! Vad många glömmer är dock att de allra flesta barn som går vilse inte gör det i skogen - utan i stan. Jag vill därför komplettera med lite fler saker som är värda att tänka på när det gäller barn som går vilse.


hitta vilse, vad gör du om du kommer bort i skogen - eller i stan?


Undvik att gå vilse

Det enklaste vore förståss om man helt kunde undvika att gå vilse. Det går knappast, men det finns mycket man kan göra för att undvika det så långt det är möjligt.
- Ge barnen ett armband med ditt telefonnummer (eller skriv telefonnummret på kepsen, armen eller vad som helst).
- Bestäm på förhand en plats där ni träffas om ni kommer ifrån varandra.
- Lär barnen att de inte får gå iväg utan att be om lov, även om det bara är en kort bit.

Förbered barnen

Konceptet hitta vilse handlar om att man ska förbereda barnen mentalt och lära dem vad de ska göra om de går vilse. Detta går lika mycket att göra när det gäller att gå vilse i städer!

En 13-åring som går vilse beter sig naturligtvis på ett helt annat sätt än en 6-åring. Det är dock värt att tänka på att barns förmåga att klara av olika situationer varierar mycket mer än vuxnas. Att barnet klarade av något förra veckan betyder inte att det gör det idag. Att befinna sig på en okänd plats, vara trött, hungrig etc. är saker som sänker barns förmåga att hantera en situation.

Vikten av tillit

Särskillt yngre barn har ofta den instinktiva reaktion att krypa ihop och gömma sig när de blir rädda. Är man i stadsmiljö betyder det att alla människor runtomkring som annars hade kunnat hjälpa inte ser barnet. Och är man i skogen blir det ju inte direkt lättare att hitta ett bortsprunget barn om hen dessutom gömmer sig... Det är därför det är så viktigt att man förbereder barnen så att de känner sig trygga även om de är vilse. Det gör man dels genom att stärka deras tillit till sig själva och sin egen förmåga att klara av situationen, dels genom att stärka deras tillit till omvärlden och att de kommer att få hjälp/bli hittade.

Stärk barnens tillit till sin egen förmåga
- Var ute i skog/stora folksamlingar ofta så att barnen känner igen sig i den typen av miljö.
- Öva gradvis på självständighet, att vänta ensam en liten stund utan föräldrarna eller gå i förväg en liten bit.
- Lär barnen de tre enkla stegen i "Hitta vilse". Då har barnen en plan och känner på så sätt att de behärskar situationen.

Stärk barnens tillit till omvärlden
- Berätta vad som händer om man går vilse: att mamma och pappa, snälla poliser och kanske hundar kommer att leta efter en tills man blir hittad, hur lång tid det än tar.
- Lär INTE barnen att man "inte ska prata med främlingar". Om man inte tycker att barnen ska be vem som helst om hjälp så kan man till exempel lära dem att bara prata med andra barns föräldrar eller bara prata med folk som jobbar (i kassan, receptionen osv).
- Lär INTE barnen att "om du är stygg så kommer polisen och sätter dig i fängelse". Att barn är rädda för poliser kan få förödande konsekvenser.

Barnens egen förmåga

Redan från låg ålder är det viktigt att lära barnen varför de ska göra på ett visst sätt, det ger dem möjlighet att situationsanpassa sina handlingar bättre. Gradvis kommer barnen också att kunna ta fler och fler egna initiativ. Med kunskap på rätt nivå ökar deras möjligheter att hjälpa sig själva samtidigt som man förhoppningsvis undviker att de försöker sig på något utöver sin förmåga.

Lågstadiet och yngre
Det är i den här åldern "Hitta vilse" är som allra viktigast.
- Kunna sin adress och telefonnummer till mamma eller pappa.
- Veta att man ska krama ett träd.
- Veta att man ska försöka synas genom att hänga upp färgglada saker och ordna saker i naturen om tre (tre pinnat, tre högar med kottar osv) och höras genom att ropa eller slå en pinne mot ett träd.
- Veta att man ska söka skydd mot kyla/blåst/regn genom att gömma sig under ett träd/buske/grenar och även lägga grenar på marken att sitta på.

Mellanstadiet
Även i den här åldern gäller Hitta Vilse och man ska stanna på samma plats för att lättare bli hittad, men mellanstadiebarn försöker ofta göra mer än de klarar av, till exempel tror att de kan gå hela vägen hem eftersom de kommer ihåg hur de åkte (4 mil på motorvägen...) eller försöker orientera sig efter stjärnorna (som de läst om i en bok en gång och halvt kommer ihåg hur man gör...). Därför är det viktigt att man lär barn i den här åldern säkerhetstänk.
- Att hålla sig varma och torra genom att bygga en koja (att bygga enligt "takpanneprincipen", skydda sig från marken osv).
- Att aldrig korsa stora vägar, vattendrag, staket (kan finnas något farligt innanför), stup och liknande.
- Att aldrig klättra upp i höga tröd, master eller liknande.
- Att inte äta bär, svamp eller annat man hittar i skogen.

Högstadiet
Här kan man börja lära barnen i princip samma saker som man lär vuxna.
- "Orienteringskunskap", till exempel att ta sig till den högsta punkten för att få överblick, att gå efter landmärken, att se sig om ofta för att kontrolera att man går rakt.
- Att kunna be om hjälp på engelska om man är utomlands.
- Att kunna adressen till hotellet eller liknande om man är utomlands.
- Veta att det ofta går att ringa 112 även om mobilen visar "ingen täckning" och kunna nödnumret i det land ni befinner er om ni är utomlands.

Förbered dig själv

Det finns också saker som du själv kan göra för att underlätta om ditt barn mot förmodan skulle komma vilse.
- Ta ett foto på morgonen innan ni ska till ett nöjesfält, resa eller liknande. På så sätt vet du exakt vad barnet hade på sig och kan visa bilden för folk som ska hjälpa till att leta. 
- Prata med barnet om vad ni ska göra idag och uppmärksamma om det är något särskillt som ditt barn är extra intresserat av (då vet du i alla fall första stället du ska leta på).


Hitta vilse, vad gör du om du kommer bort i skogen - eller i stan?


Hoppas att du känner att du har någon nytta av dessa tips! Och hoppas verkligen att du slipper råka ut för att du eller dina barn går vilse!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

I min BB-väska

Utomhusaktiviteter i issoleringstider

Träna tillsammans