Semestra med spädbarn

Igår kom vi hem från 4 dagars campingsemester på Öland. Jag måste erkänna att jag var lite orolig innan, men det mesta har gått jättebra. Sova i tält, åka långt i bil och se nya platser var inga problem för Ronja, två och en halv månad gammal. Jag är så stolt över det lilla trollet :)

Än är det några veckor kvar på semestern och för er som planerar att resa med spädbarn har jag samlat lite tankar och tips.

barn, baby, semester, sommar, resa, camping

Hantera oro

Är det inte lättare att stanna hemma då? Jo, det är klart! (Och en hemmasemester behöver inte alls vara tråkig - se bara till att komma ut på några somriga aktiviteter och tillbringa lite tid ute i trädgården eller någon park så att inte semestern plötsligt är slut utan att du fått uppleva den!) Men man det är lätt att man begränsar sig allt för mycket bara för att "det är lättast så". Naturligtvis finns det platser och aktiviteter som inte passar, men de flesta typer av resor går utmärkt att göra även med barn.

För barnets del tror jag att det är nyttigt att få uppleva lite nytt då och då. Om barnet märker att "mamma och pappa finns ju kvar och jag får ju allt jag behöver trots allt nytt som händer" så tror jag att barnet blir tryggare och klarar förändringar lättare även i framtiden. Men man får förstås hålla det nya inom rimliga gränser och ta hänsyn till att mycket nya intryck är tröttande för barnet (även om hen bara ligger i vagnen hela dagen).

Det är naturligt att känna oro för sådant man inte gjort förr och som nybliven mamma är man dessutom biologiskt predisponerad för en ökad ångestnivå. Men om man hanterar oron på rätt sätt behöver den inte vara ett hinder utan kan i stället vara ett verktyg för att göra resan säkrare!

Ta reda på så mycket du kan i förväg
Finns babysäng och skötbord på hotellrummet? Var ligger närmsta affär?Hur lång tid tar det att köra? Var kan man stanna på vägen?
På så sätt är du mer förberedd (och känner dig förhoppningsvis mer förberedd och därmed lugnare också!)

Ha en öppen plan
Något jag använder mig jättemycket av när jag oroar mig för saker är "blir det för jobbigt kan jag alltid åka hem igen". Och att just det här året göra en resa som tillåter att man avbryter mitt i (inte typ en tvåveckors kryssning tvärs över havet) är ingen dum idé. Både för att det kan göra en lugnare och för att det faktiskt kan behövas.

Detsamma gäller planer för dagsutflykter. Satsa på att hinna med en sak, men se ut några ytterligare saker att se eller göra i närheten om det blir tid över. På det sättet får ni ut det mesta av dagen, utan att behöva stressa eller känna att ni missar något.

Pröva innan
Om det är något särskilt du oroar dig för så testa det momentet innan ni ger er iväg.

Orolig för bilresan på 6 timmar? - gör en lite längre utflykt på 1-2 timmar veckan innan om ni inte gjort det förr och se hur det går.

Orolig för hur det ska gå för den lilla krabaten att sova borta? Gör en övernattning någonstans närmare hemma först och se hur det går.

Dels känns resan tryggare när man gjort alla delarna en gång förut (även om det så klart blir en annan sak när man väl kommer iväg) och dels kommer man kanske på något man behöver ha med sig som man inte tänkt på annars.

Boende

Hotell, vandrarhem, campingstuga, husvagn, tält på campingplats, tält i skogen... Att välja boende handlar enbart om hur bekväm man är. Allt går, men ett tips är att välja ett snäpp bekvämare än vanligt första gången man har barn med sig.

Hotell/vandrarhem
Många hotell har särskilda erbjudanden för barn med allt ifrån aktiviteter till gratis blöjor till att barnvagn ingår i rummet. Det är värt att lägga ner lite tid på att jämföra då både priserna och vad som ingår kan skilja sig väldigt mycket mellan olika hotell. Tänk också igenom vad ni ska göra på semestern och om ett "barnpaket" verkligen underlättar för er. Man har kanske ingen nytta av att barnvagn ingår i rummet om man ändå tänkt ta med sig sin egen. Och en särskild middagsbuffé för barn är kanske inget att ha om barnet är för litet för att äta annat än puréer och mos.

De flesta, men inte alla, vandrarhem har tillgång till babysäng, barnstol m.m. Det är dock inte något som är avgörande. Ett spädbarn kan sova i barnvagnen, förutsatt att man kan ta med vagnen in i rummet, vilket kan vara värt att kolla upp i förväg. På nätet är det oftast lättare att hitta information om huruvida vandrarhemmet är handikappanpassat eller ej, och på ett handikappanpassat vandrarhem kommer man in med barnvagn.

Det är inte alla vandrarhem (eller hotell för den delen) som är så rena. Därför kan det vara värt att ta med ett eget underlägg till skötbordet och egna lakan till babysängen.

Campingplats
Vi sov 3 nätter i tält på en campingplats med Ronja. Vi valde en campingplats på en udde i havet = blåsigt. Vanligtvis hatar jag blåsiga campingplatser - håret går inte att hålla ordning på, morgonkaffet kallnar innan man hunnit dricka upp det, allt man glömmer utomhus får fötter... Men det finns en stor fördel med blåsiga campingplatser och det är den relativa avsaknaden av mygg och knott, vilket var guld värt när vi hade Ronja med oss. Tänk bara på att små barn blir nedkylda i vinden ännu snabbare än morgonkaffet, så det är varma kläder och så mycket lä som möjligt i tältet/barnvagnen som gäller.

Det finns campingplatser som marknadsför sig som "barnvänliga". Det kan till exempel betyda aktiviteter för barn, hoppborg och rolig lekplats eller grunda badvänliga sandstränder. Men det betyder väldigt sällan något som ett barn som inte lärt sig gå ännu har någon glädje av. Satsa hellre på en campingplats som håller hög kvalitet på städning av toaletter, kök och andra utrymmen. Att kunna lägga ifrån sig saker inne på toaletten utan att de blir smutsiga underlättar blöjbyte, tvättning av barn, tvättning av sig själv med barn i famnen o.s.v. väldigt mycket.

Om man ska sova i tält så behöver man ett stort tält. Typ dubbelt så stort som vad man behöver för två vuxna. Babyn tar inte mycket plats, men man behöver kunna lägga ifrån sig saker när man plötsligt behöver ta upp ett gråtande barn, kunna göra plats för blöjbyte på golvet och ha all extra packning någonstans.

Vi har en insats till barnvagnen som man kan lyfta ut och använda som babylift. Den fungerar även utmärkt som säng till ett litet barn (så länge den har tillräckligt stadiga väggar). Annars finns det hopfällbara resesängar som man kan ta med.

Sover man i husvagn har man gott om tid på sig att fundera över var man får plats med sovplats och eventuell barnstol innan man ger sig iväg. Även här kan man låta barnet sova i barnvagnsinsats på golvet, alternativt resesäng.

Transport

För oss var själva transporten helt klart den jobbigaste delen av resan. Hur man väljer att resa hänger så klart lite på hur man ska bo. Svårt att få med sig husvagn utan bil, till exempel ;)

Bil
Vi valde att åka bil med Ronja. Fördelarna med bil är att man får med sig mycket packning och inte behöver passa några tider eller boka biljett. Nackdelen är att man behöver stanna för att kunna ta ur barnet ur bilbarnstolen/babyskyddet och trösta, amma, byta blöja eller vad man nu behöver göra. Det blev alltså en hel del stannande längs vägen för oss, men om man är beredd på det och räknar med att resan tar längre tid är det inget problem. Det kan rentav vara nyttigt att föraren också får regelbundna pauser.

Riktigt små barn (de första veckorna) tål inte att sitta upprätt mer än max en timme i taget. De behöver alltså en paus och ligga plant en stund även om de sover och ser ut att ha det bra i babyskyddet. Det beror på att nack- och ryggmuskulaturen inte har hunnit bli stark nog att hålla uppe vikten av huvudet. Även när barnet lärt sig att hålla uppe huvudet i vaket tillstånd så faller huvudet ofta fram/åt sidan när de sover. Det måste man hålla koll på och palla upp med något mjukt (jag brukar använda hoprullade små handdukar) eller helt enkelt hålla barnets huvud på plats.

Ur krocksäkerhetssynpunkt bör barnet bara ha mjuka leksaker i bilen. Vi hade sådan tur att den roligaste "leksaken" Ronja vet just nu är handdukar i olika färger. Andra tips är små mjuka gosedjur eller babyböcker i tyg.

Tåg
Fördelen med att åka tåg är att man inte behöver stanna för att trösta, amma eller byta blöja eftersom man kan röra sig fritt inne i tåget. Nackdelen är att man inte kan välja att stanna och ta lite frisk luft om det är det man behöver och att man inte får med sig mer packning än man kan bära. En särskild utmaning är att komma på och av tåget, men om man är flera och hjälps åt är det sällan något problem.

Beroende på resmål kan det vara olika svårt att ta sig dit man ska från tåget. Att få tag i en taxi med bilbarnstol brukar gå, men att hitta en som har ett babyskydd är svårare. (En grundregel är att om barnet inte kan sitta upp utan stöd ännu så behöver det babyskydd och inte bilbarnstol.) Om det inte är allt för långt är det kanske lättare att promenera. Då begränsas dock mängden packning man orkar släpa med sig ännu mer.

Flyg
Jag personligen tycker inte att man ska flyga med barn som är mindre än att de kan tryckutjämna mellanörat själva. Många tänker annorlunda, men jag får själv väldigt ont i öronen av tryckskillnaderna under en flygresa och det är inget jag vill utsätta mitt barn för. På apoteket finns "näsballonger" som kan användas för att tryckutjämna från 2-3 års ålder (då brukar barn kunna förstå konceptet att blåsa upp en ballong med näsan, medan det dröjer några år innan de förstår hur de ska tryckutjämna genom att hålla för näsan och blåsa). Det är också bra att använda avsvällande nässpray innan start och landning och att tugga tuggummi under start och landning om barnet har lärt sig det. Om barnet är för litet för att tugga tuggummi fungerar det att i stället suga på napp eller dricka vatten ur en nappflaska.

Om man ändå väljer att flyga med barn så är det ofta värt att inte köpa den billigaste flygbiljetten, utan att betala lite extra för lite mer service. Kolla också upp i förväg vad som gäller då olika flygbolag har olika regler. Vissa flygbolag vill att barnet sitter i bilbarnstol i eget säte, vissa att det sitter i knät på en vuxen med ett extrabälte fäst i den vuxnes bälte. Vissa flygbolag har babysängar eller vaggor ombord som man kan boka. Vissa flygbolag låter en ta med barnvagnen hela vägen fram till planet medan vissa kräver att den checkas in.

Packning

Vad ska man då ha med sig? Det är faktiskt inte så mycket extra man behöver bara för att man reser långt. Den dagliga packningen med extrakläder, blöjor, napp och filt räcker långt. Dessutom går det mesta att få tag på och köpa om man skulle glömma eller ta med sig för lite.

Till barnet
Extra kläder, filtar och handdukar. Många handdukar. Gärna dubbelt så många som man tror att man kommer att behöva. Ska man vara borta mer än en vecka bör man överväga att ta med tvättmedel och kan på så sätt komma undan med lite mindre packning.

Om barnet har ett speciellt gosedjur är det naturligtvis jätteviktigt att få med det. Några leksaker kan också vara bra, men i det här avseendet är det faktiskt lättare att resa med spädbarn än med större barn eftersom de kan tycka att nästan vad som helst är roligt att leka med, bara man presenterar det på rätt sätt.

Till dig själv
Vad gäller dagspackning får man inte glömma att man kan behöva lite mer saker till sig själv än vad man brukar. Eftersom man måste anpassa rytmen till ett barn och kanske behöver stanna 5 gånger innan man är framme vid lunchstället är det bra med lite "nödproviant". Och eftersom man inte bara ska "klara sig" utan faktiskt behöver kunna hålla humöret uppe även om barnet inte alltid gör det så kan det vara värt att ta med regnkläder, skoskavsplåster och huvudvärkstabletter.

Sol och värme

Barn under ett år ska inte vistas i solljus. Barnvagnen är bra eftersom den alltid går att få skugga i, men det är inte alltid barnet går med på att vara i den. Det bästa är då att hålla sig i naturlig skugga och det näst bästa heltäckande tunna kläder och solhatt.

För att undvika att barnet blir för varmt ska man känna på bröstkorgen, nacken regelbundet för att kontrollera temperaturen och anpassa kläderna därefter. Eftersom barn inte kan fördela sin kroppsvärme lika bra som vuxna blir ofta händerna och fötterna kalla även om kroppen är varm, särskilt om det blåser.

Om barnet blir för varmt kan man kyla det försiktigt med en våt handduk eller filt. Barn kan också bli väldigt törstiga i värmen och man kan då ge lite vatten i nappflaska. Barn som ammas ska man dock inte ge för mycket vatten, eftersom de då inte får plats med den mjölk de behöver.Det är i så fall bättre att amma oftare om de verkar behöva det.

barn, baby, semester, sommar, resa, camping


Hoppas att detta var till någon hjälp och att du har en underbar semester - oavsett om den tillbringas hemma eller på resa!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

I min BB-väska

Utomhusaktiviteter i issoleringstider

Träna tillsammans