Babytecken - vad är det?

De flesta barn lär sig någon gång mellan 8 och 12 månader (alltså långt före talet kommer) att peka för "titta där", vinka för "hejdå" och klappa händerna för att visa förtjusning. Enda anledningen till att de inte kan fler tecken är att vi inte lär dem fler!

Babytecken är något som länge har fascinerat mig och jag har redan börjat "smygträna" med Ronja genom att göra tecken till några av sångerna jag brukar sjunga för henne även om hon kanske är lite för liten för att förstå ännu :)

babytecken, baby, barn, teckenspråk


Vad är babytecken?
Babytecken är teckenspråk som komplement till det talade språket. Man behöver alltså inte lära sig teckenspråk helt och hållet (om man inte vill förståss!)  utan använder tecken för enstaka nyckelord som förstärkning och komplement till det talade språket.

Varför ska man använda babytecken?
Att uttala ord kräver att man kan koordinera rörelserna i läpparna, tungan, stämbanden och andningsmuskulaturen. Det är betydligt svårare och tar längre tid att lära sig än att använda händer och fingrar. Babytecken innebär alltså en möjlighet till kommunikation mellan dig och ditt barn tidigare än vad som är möjligt med det talade språket.

Det finns studier som talar för att barn som fått lära sig babytecken också är tidigare i utvecklingen av det talade språket, i linje med att de som redan lärt sig flera språk har lättare att lära sig ytterligare ett, men det är svårt att dra slutsatser utifrån den här typen av studier. Det skulle ju också kunna vara så att de föräldrar som bemödar sig med att lära sig och sitt barn babytecken också lägger ner mer tid och energi på att öva det talade språket, och att det är därför som de barnen generellt lär sig tala tidigare.

Det finns andra studier som talar för att anknytningen mellan föräldrar och barn blir bättre, men samma problem finns med de studierna som med språkstudierna.

Men att det inte finns bevis för några positiva långtidseffekter betyder absolut inte att det är poänglöst att använda babytecken. Att kunna få den stora glädjen att prata med sitt barn och att underlätta vardagen med bättre kommunikation är enligt mig mer än tillräckliga skäl!

Hur använder man babytecken?
Vilka och hur mycket tecken man använder beror på vad som passar en själv. Det är praktiskt att använda tecken ur det svenska teckenspråket - på så sätt får både du och barnet "på köpet" möjlighet att kommunicera några ord med döva/andra personer som kan teckenspråk. Men man kan också skapa sina egna tecken, sitt eget "hemliga språk".

Precis som med talade ord lär sig barnen tecken genom upprepning. Börja genom att välja ut ett fåtal (5-10 stycken) tecken och använd dem ofta (minst en gång om dagen) till barnet har lärt sig dem. De första tecknen ska vara sådant som barnet stöter på ofta och som barnet själv är intresserat av - på så sätt blir det lättare att väcka barnets intresse. Exempel på ord att börja med är mamma, pappa, nalle, napp, lampa, bil, katt, hund. Beroende på hur gamalt barnet är när ni börjar har det mer eller mindre svårt att ta till sig ord som är mindre konkreta, det är alltid lättare med mer konkreta ord. Mat eller äta är till exempel lättare än hungrig.

Precis som med talet lär sig barnen att förstå tecken långt innan de börjar använda dem själva. Hur lång tid det tar är olika för olika barn, men förr eller senare så kommer barnet att börja teckna tillbaka. Ju mer man övar desto fortare går det.

När barnet väl lärt sig någa tecken brukar det gå fortare att lära sig fler. Nu kan det vara läge att introducera lite mer "användbara" tecken så som äta, bajsa, kissa, sova. En del barn hittar till och med på egna tecken. Om man vill kan man också ge personer som är vikyiga i barnets liv namn i form av tecken. Det vanligaste är att man antingen väljer tecknet för den bokstav som personens namn börjar på eller att man väljer något som symboliserar personen.

När ska man börja använda babytecken?
Strax efter 6 månaders ålder är den kognitiva förmågan till begreppsbildning utvecklad. Det vill säga barnet har en förmåga att förstå att saker finns, även om hen inte ser dem här och nu. Man kan märka det till exempel genom att ett barn som tappar en leksak ser sig omkring efter den. Begreppsbildningen är grunden för att sedan kunna sätta ord (eller tecken!) på saker. Det är alltså först nu som barnen har möjlighet att förstå innebörden av tecknen och så småningom börja använda dem. MEN ju mer man använt tecken innan dess desto mer välbekant är tecknandet för barnet som ett sätt att komunicera och desto mer övning har barnet fått i att se skillnad mellan olika fingerrörelser. Det finns alltså en vinst med att börja använda tecken ännu tidigare, redan innan barnet kan förstå vad tecknen betyder - precis som med det talade språket!

Länktips
Boken "Babytecken" av Ulrika Casselbrant (Blöjfri bebis 2016) - En kort och lättläst bok om babytecken som också innehåller kommentarer från föräldrar, teckenlexikon och barnsånger med teckenöversättning.

"Facebookgruppen "Babytecken - teckna med din bebis" - En grupp med över 2000 medlemmar helt dedikerad till att diskutera babytecken.

Stockholms universitets teckenspråkslexikon - Ett smidigt lexikon på nätet där tecknen visas i korta videoklipp.

babytecken, teckenspråk, tecken som stöd, föräldraskap, barn


Jag har som sagt redan börjat med lite tecken till sånger, mest för att öva själv. Men det ska bli SÅ spännande att se hur det går när Ronja blir gammal nog att lära sig. Att kunna prata med henne på riktigt är något jag verkligen ser fram emot, även om det är jätteroligt redan med hennes söta joller och roliga miner <3

Om du också är intresserad av att börja med babytecken så önskar jag dig ett stort lycka till! Skriv gärna och berätta hur det går. Jag lovar att återkomma med ett nytt inlägg om hur det går för oss längre fram...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

I min BB-väska

Utomhusaktiviteter i issoleringstider

Träna tillsammans