15 tips för nyblivna föräldrar

Idag är Ronja precis två månader gammal. Jag har alltså varit förälder i två hela månader, vilket är svårt att fatta för det känns som en hel evighet. Jag är på intet sätt någon superförälder eller expert, men jag har lärt mig en del under de två månader som gått och tänkte passa på att dela med mig av mina 15 bästa tips för nyblivna föräldrar.


barn, föräldraskap, tips


1. Få i dig vatten
De första veckorna placerade jag ut glas med vatten överallt där jag kunde tänkas "bli fast": vid soffan, vid sängen, på köksbordet... Det är otroligt vad törstig man blir av att amma! Även om man inte ammar är det viktigt att dricka ordentligt för att orka.

2. Få i dig mat
Passa på att förbereda mat när du får chansen (när babyn sover eller ligger i någon annans famn) för det är inte säkert att du kan när det väl är dags att äta. Lämplig mat är mat som kan ätas med en hand, helst med gaffel/sked så att man har två rena händer om (läs när) man plötsligt behöver det. Den ska dessutom inte droppa och inte smula. Och inte vara varm, utifall att den ändå skulle droppa eller smula. På så sätt kan du äta medan du ammar eller har det lilla miraklet i knät. Mina favoriter är pastasallad och fruktsallad. Båda kan varieras i all oändlighet med det man tycker om och är sugen på för tillfället.

3. Lita på din instinkt
Du vet bäst vad du och barnet behöver. Ta gärna emot råd och läs gärna all information du kommer över, men ta det med en nypa salt. Alla barn är olika. Alla familjer är dessutom olika och det enda viktiga är att det ni gör ska fungera för er. Om barnets skrik får dig att vilja ta upp barnet så ta upp barnet, oavsett om faster Agda säger att du skämmer bort det. Spädbarn blir inte bortskämda, det är en myt!

4. Var ärlig mot din omgivning
Det är ok att tacka nej till besök. Det är ok att be folk gå när ni inte orkar mer. Det är ok att säga "nu behöver jag vara själv med mitt barn en stund". Men tacka inte nej till besök för att det är stökigt hemma, ni inte har något att bjuda på eller du inte har hunnit tvätta håret. Då är det mycket bättre att säga som det är och i stället ta hjälp av sin omgivning: "ni är välkomna, köp en liter mjölk och ett paket blöjor på vägen".

5. Ställ inte in alla aktiviteter
Det kan kännas som om ni inte har en minut över på hela dygnet, med alla blöjbyten och amningar, och som att ta sig utanför dörren är en omöjlighet. Första dagarna är det kanske så också. Självklart ska man tacka nej till aktiviteter som känns allt för påfrestande, men vänta inte för länge med att göra något annat än att vara hemma. Var snäll mot dig själv, ta god tid på dig och ta det i små steg så går det jättebra. Börja med små saker: gå och köp en glass, ta en promenad med en vän eller gå och handla i närbutiken. Det är lätt att bara tänka på hur jobbigt det är med alla grejer man måste ta med sig och hur jobbigt det blir om barnet behöver något medan ni är borta och hur mycket lättare det är att bara vara hemma. Men ju mer man gör desto mer märker man att det går jättebra att göra i princip allt man gjorde innan, det krävs bara lite mer planering och mycket mer tid.

6. Underlätta blöjbytande
Det finns blöjor med en färgrand på som indikerar om blöjan är torr eller fuktig. Använd dem. Det är så värt det högre priset.

Lär dig att byta blöja med ena handen (faktiskt inte så svårt som det låter!) så att du kan hålla i barnets fötter med andra handen och på så sätt undvika bajsiga hälar som har en förmåga att leda till bajs överallt.

7. Underlätta av- och påklädning
Min lilla Ronja hatar att få något över ansiktet (ännu mer så när hon var nyfödd) och jag har förstått att det är så för de allra flesta spädbarn. Följaktligen blir alla kläder som ska dras över huvudet en pärs. Med omlottknäppning, eller dragkedja/knappar hela vägen framtill slipper man hela problemet. Om något ändå ska träs över huvudet så minimera obehaget genom att rulla/knöla ihop klädesplagget till en ring med huvud-hålet i mitten, lägg barnets huvud på det och dra tyget över huvudet i en snabb och smidig rörelse.

En annan utmaning när det kommer till av- och påklädning är motsträviga små armar och ben. Det går lättare att föra de små lemmarna dit de ska om man först följer med åt det håll de själva försöker röra sig, håller en liten stund och sedan långsamt men bestämt tar dem i rätt riktning. Tänk på det som ett säkerhetsbälte - drar man för snabbt låser det sig, drar man långsamt och försiktigt får man med sig det dit man vill.

8. Använd sovpåse
Använd en sovpåse i stället för pyamas/filt när barnet ska sova. Den låter barnet röra sig fritt men går inte att sparka av sig. Det är lätt att öppna den och kontrollera, med lite tur till och med byta, blöja utan att väcka barnet.

9. Använd tops
Tops är jättebra att tvätta med i naveln, bakom öronen och i alla andra små veck. Först ena änden fuktad med ljummet vatten och sedan andra änden för att torka torrt.

10. Prata med dina föräldrar
Dina föräldrar har bevisligen lyckats med att uppfostra en lyckad individ. De har ofta små tips och trix att komma med eller tänkvärda reflektioner från när du var barn. Jag menar inte att du ska fråga dem om saker - vilket naturligtvis är jättebra att göra också! - utan passa på att prata mycket med dem så att de små sakerna som man omöjligt kan tänka på att fråga om kommer fram. Det kan vara ett lite annorlunda sätt att hålla barnet som gör att du kan använda ena handen till något eller ett sätt att tänka kring sovrutiner som inte finns att läsa någonstans. Dessutom älskar mor-/farföräldrar att prata om sina barnbarn.

11. Ha tålamod med dina känslor
Bli inte orolig om du inte älskar barnet från första ögonkastet. Jag älskade Ronja från första stund, och sedan älskade jag henne mer för varje dag som gick. Men detta - att jag kanske inte skulle älska barnet när det kom - var något som jag oroade mig jättemycket över mot slutet av graviditeten. Tills jag var på en föräldrakurs och fick höra att inte alla gör det och det är ok. Tänk efter: älskade du din partner från första ögonkastet eller tog det lite tid innan relationen utvecklades? Gör det er relation sämre på något sätt? Varför skulle det inte vara samma sak med ett barn?

12. Jaga sömn på rätt sätt
När ungen äntligen somnat på kvällen vill man bara stupa i säng. Och visst behöver man all sömn man kan få, men det är värt att ta en kvart till att varva ner först. Gå ut och ta ett varv runt huset, stretcha lite, gör yoga eller mys i soffan med varm choklad och facebook - vad du än behöver för att varv ner. Glöm inte heller bort att ta dig tid till fysisk närhet med din partner. Om inte sex så i alla fall pussar och kramar. Den där kvarten mindre sömn vägs upp av att man slipper känna att man inte fått gjort något annat än ta hand om barnet på flera dagar. Då känner man sig lite mer i balans och sover dessutom bättre.

13. Parfymfri handkräm
Investera i en bra parfymfri handkräm. Vitt vaselin, olivolja eller lanolin fungerar utmärkt. Det eviga handtvättandet (före blöjbyte, efter blöjbyte, före amning, efter amning, efter man varit ute osv) går inte att undvika, men det gör de torra spruckna händerna. Poängen med en parfymfri handkräm är att det inte gör så mycket om barnet får den på sig, med lanolin eller olivolja kan barnet till och med suga på dina fingrar utan att det gör något.

14. Akta ryggen
Det blir många lyft och många timmars bärande. Det tar på ryggen även om den lilla guldklimpen inte väger så många kilo. Tänk på hållningen och lyft med rätt teknik redan från början. Ryggont är så mycket lättare att förebygga än att bli av med. Det skadar inte heller att ligga i psoas-ställning och stretcha nacken då och då. Kanske kan du och din partner till och med ge varandra massage när tillfälle ges?

15. Vänj barnet vid ljud och ljus
Vissa barn gillar inte mörker, vissa klarar inte av ljus och andra kan inte sova om det är knäpptyst. Genom att vänja barnen vid både ljud och tystnad, både ljus och mörker och andra skillnader i miljön redan från början får man mindre av de här problemen längre fram.

barn, föräldraskap, tips

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

I min BB-väska

Utomhusaktiviteter i issoleringstider

Träna tillsammans