Träna tillsammans

Att det är viktigt för hälsan, humöret och produktiviteten att träna regelbundet vet vi alla. Frågan är hur man lyckas göra det med allt annat som man måste och vill få tid för. Dygnet har trots allt bara 24 timmar.

Tricket är att träna tillsammans med barnen. Funkar kanske inte för elitidrottare, men går fint för den som vill få in lite mer rörelse i vardagen. Barn behöver ju också röra på sig!

Det finns två sätt att träna tillsammans. Små barn kan man ha med och underhålla genom att använda som vikter eller liknande i sin egen träning. Det fungerade med Ronja fram till hon var runt 2 år. Större barn kan man få att vara med och faktiskt träna tillsammans med, om man bara säljer in det på rätt sätt.


Små barn:

- Gå en promenad med barnvagnen. Vill du ha lite mer utmaning väljer du uppförsbackarna.

- Träna med barnet som vikt. Finns massor av exempel på träningsprogram på youtube. De flesta barn tycker att det är roligt så man får satidigt in en lekstund med sitt barn.

- Sätt på musik, ta barnet i famnen eller i en bärsjal och dansa loss. Går att göra samtidigt som man plockar undan för dubbel effektivitet!

Större barn:

- Dansparty. Sätt på snabbtaktad musik och snurra, hoppa och dansa loss. Ronja älskar detta, särskillt om det finns en spegel. Behöver barnet lite mer övertalning kanske en peruk, boa, låtsasmikrofon eller annan rekvisita kan göra susen?

- Härma djur. "Dra" bilder på djur eller leksaksdjur ur en låda. Antingen härmar ni djuret "fritt" eller så har du bestämt att groda betyder grodhopp, flamingo hoppa på ett ben, krabba gå grabbgång osv.

- Alla typer av jage (och andra fartfyllda lekar) gör både dig och barnet svettiga.

- Hinderbana. Här om dagen gjorde vi en väldigt enkel hinderbana hemma: kliva i och ur en låda, hoppa jämfota över ett leksaksstaket och krypa under en stol. Det behöver inte vara svårare! Efter trettio gånger fick jag träningsvärk i armarna och Ronja tyckte det var så kul att hon ville göra om det dagen därpå. En annan variant är inte nudda golv.



- Hoppa studsmatta, åk pulka, spring runt i nedfallna löv... Barnet tycker att det är roligare ju mer du är med.

- Yoga. Ronja vet att när jag tar fram yogamattan och tar av mig strumporna är det dags för yoga. Jag sätter på en vanlig yogavideo eller kör ett program jag kan. Hon härmar mig så gott hon kan. När hon inte härmar en bergsget och klättrar på mig i stället. Att göra yoga med ett barn blir så klart aldrig lika rofyllt som att göra det ensam, men det är långt bättre än inte alls!




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

I min BB-väska

Utomhusaktiviteter i issoleringstider