Ta sig igenom jobbiga dagar

Livet är lite som den där IKEA-reklamen: där livet händer. Ibland är man glad, lyckas med allt man företar sig och livet är på topp. Ibland är man trött, ledsen för minsta lilla och ingenting går som man hade tänkt. Men att Ronja finns med i livet gör det bättre både i de ljusa och de mörka stunderna.





Idag är jag sjuk och hemma från jobbet. Det har varit ett par jobbiga dagar redan innan jag blev sjuk. Svårhanterligt varmt. Ronja (och därmed allihop) har sovit dåligt. Jag har jobbat sent. På ett sätt är det så klart särskillt påfrestande att ta hand om Ronja de här perioderna. Hon behöver få mat fixad och blöjan bytt oavsett om någon orkar göra det eller inte. Om man inte kan leka och busa som vanligt blir hon frustrerad. När båda vuxna mår dåligt är det till råga på allt lätt att man blir osams om vem det är som ska göra det där som ingen orkar.

Men det går att lösa! Här är mina bästa tips på hur man tar sig igenom de jobbiga dagarna så smärtfritt som möjligt:

- Prioritera
Gör det viktigaste. Skut upp städningen och att fixa sakerna på "att göra"-listan till en annan gång.

-Fuska
Det är ok att inte alltid orka hålla på reglerna. Dagar som den här får Ronja både kakor, glass och saft. Hon får sitta och titta på Peppa Pig så länge hon vill. Hon får ha nappen när hon vill trots att vi har sagt att hon bara ska få ha den när hon ska sova.

- Hjälps åt
Om ni är två vuxna så sammarbeta. Kommunicera tydligt vad du orkar och inte orkar, vad du behöver, vad du förväntar dig. Om du är ensam så ta om möjligt hjälp av en vän, släkting eller granne när det är extra jobbigt.

- Samordna er
Synkronisera ditt och barnets behov så att ni kan göra saker tillsammans i största möjligaste mån. Går det att sova middag tillsammans i stället för att försöka sova medan barnet lekar och sedan vänta på att barnet ska somna så att du kan få något gjort? Går det att äta samtidigt så att du slipper hålla barnet upptaget med något annat samtidigt som du äter? Att jobba för att tillfredsställa bådas behov samtidigt underlättar vardagen även i vanliga fall, men det är ännu viktigare när man har brist på ork.

- Enkel underhållning
Lyckas man få Ronja att sysselsätta sig själv ett tag så kan man vila samtidigt. Ta fram några nya leksaker eller saker som inte använts på ett tag. Att plaska med vatten i badkaret eller leka på gräsmattan håller Ronja road länge just nu, hon måste så klart passas då men det brukar inte vara så ansträngande.

Samtidigt som det kan vara jobbigt att ta hand om ett barn när man redan har det jobbigt själv så är det så otroligt värdefullt att ha henne som en tröst i tillvaron när allt annat går fel. Att komma hem och höra hur glad och uppspelt hon blir över att se en. Att känna hennes armar runt halsen och huvud mot bröstet när hon bestämmer sig för att hon vill gosa en stund. Alla gulliga miner, påhitt och tokigheter som hon gör. Det gör att det alltid alltid är värt det.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

I min BB-väska

Utomhusaktiviteter i issoleringstider

Träna tillsammans