Hjärt-lungräddning på barn

Hjärtstopp är förståss något som man helst inte vill tänka på. Särskillt inte när det gäller ens barn! Men trots att det tursamt nog är väldigt ovanligt tycker jag faktiskt att man ska ägna en liten stund åt att tänka på det. Det är alltid bättre att vara förberedd på det värsta och veta vad man ska göra om det mot förmodan skulle hända.

Igår var Jimmy på en kurs i barn-HLR. Han kom hem lite tagen av det allvarliga i situationen, men med större självförtroende. Jag har gått kurser i HLR för barn (och vuxna) tidigare. Det skadar viserligen aldrig med repetition, men den här gången stannade jag hemma med Ronja och lät Jimmy gå.

En jättebra beskrivning och sammanfattning av hur man gör HLR på barn finns på 1177. Där står också vad man ska göra om barnet blir medvetslöst eller sätter i halsen. Att läsa igenom den och se filmerna som finns på sidan en kväll är väl investerad tid!

Att utöver det gå en kurs där man handgripligen får utföra alla moment på en docka är förståss ett ännu bättre sätt att få in informationen. Kurser för allmänheten anordnas regelbundet av bland annat Civilförsvarsförbundet. De flesta barnavårdscentraler erbjuder också kurser i barn-HLR för anhöriga.

HLR barn hjärt-lung-räddning

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

I min BB-väska

Utomhusaktiviteter i issoleringstider

Träna tillsammans