Att överleva värmen

Det har varit rekordvarmt, rekordlänge i Sverige och än så länge finns inget slut i sikte på det varma vädret. Jag är glad att vädret var betydligt mildare förra sommaren, när Ronja var riktigt liten. Nu är hon stor nog att kunna uppskatta värmen. Det är varmt nog att åka och bada efter jobbet, hon kan vara ute mycket och krypa runt i sandlådan utan så mycket kläder. Men det är ändå lite besvärligt. Och även om Ronja är över ett år gammal är hon fortfarande känslig och mår lätt dåligt om det blir för varmt. Här är mina bästa tips för att överleva värmen med ett barn.

Dricka mycket

Det mest självklara tipset är så klart att dricka mycket. Ha alltid vatten med och lättillgängligt. Att fastna på en varm spårvagn eller i en bilkö utan vatten är en mardröm! Erbjud ofta vatten. Tänk på att dricka själv också!

Det är dock inte alltid barn behagar dricka vatten bara för att man säger till dem. Man kan inte lite på att de vet sitt eget bästa i det här fallet. Saft, isglass eller någon frukt som innehåller mycket vatten är oftast betydligt lättare att få barnet att ta emot.

Ett annat tips är att ge en bit choklad, glass eller något annat sött som får barnet att bli törstigt och vilja dricka. Självklart ska man inte ge barn för mycket sött, men när det gäller att få i barnen ordentligt med vatten är det ok att göra vissa undantag.

Vattenlek

Lyckligtvis tycker Ronja om all form av bad, både utomhus och inomhus. Att bada i sjö, hav eller plaskbalja på gräsmattan är svalkande och roligt. Att bara ta ut en bunke vatten på gräsmattan med några leksaker är i alla fall här hemma en uppskattad aktivitet och Ronja blir nästan lika blöt av det.

Om man är trött på att bada inomhus, eller om huden inte tål mer, kan man sitta i duchen med en svag stråle på och några vattentåliga leksaker - duplo är perfekt! Alternativt kan man ställa en bunke med vatten att leka med på ett vattentåligt underlag eller en rejäl hög handdukar.

Om man behöver något roligare för att få barnet intresserat är kanske badskum, eventuellt färgat, isbitsbåtar, vattenballonger eller disksvampsbollar något att testa? Förslagen i länkarna har jag inte testat själv ännu, men är sugen på att göra det.

Känn igen symptom

Det mest självklara symptomet på värmeslag är att barnet blir väldigt varmt. Man behöver inte mäta barnets temperatur för att ha koll utan det räcker att känna efter då och då. Nacken och bröstkorgen ger den mest rättvisande bilden av barnets innre temperatur, inte pannan som många tror.

Utöver värmen brukar det första symptomet på både vätskebrist och värmeslag vara trötthet och muskelsvaghet. Andra symptom är illamående, kräkningar, huvudvärk, dimsyn, yrsel, irritation, förvirring, snabb puls eller andning.

Behandla utslag

Värmeutslag är små vita prickar med rodnad botten eller ibland större röda områden som beror på att huden blivit för varm eller svettkörtlarna överansträngda. Dessa utslag är inte farlig, men kan ibland klia mycket och sitta kvar flera dagar efter att huden återfått sin normala temperatur. Om utslagen verkar vara besvärliga för barnet kan man behandla med receptfri hydrokortisonkräm.

Det är också vanligare att barn som har blöja blir mer irriterade i huden under blöjan om det är varmt ute eftersom det blir extra fuktigt innan för när man svettas mer. För att undvika det kan man utnytja det varma vdret till att låta barnet vara utan blöja oftare. Den irriterade huden behandlas med fördel med bephanten.

Säkerställ sömnen

Barn har svårare än vuxna att reglera sin kroppstemperatur och har ofta svårt att sova när det är varmnt. Ett svalkande bad eller dusch innan läggdags kan hjälpa.

Försök hålla en lägre temperatur i sovrummet, eller skaffa en fläkt. Skippa pyamasen om det är varmt och låt barnet sova under ett tomt påslakan utan täcke. En annan lösning är att ta en fuktad och väl urvriden handduk och lägga ovanpå ett lakan ovanpå barnet. Barnet slipper bli blött, men kyls försiktigt i takt med att vattnet avdunstar från handduken.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

I min BB-väska

Utomhusaktiviteter i issoleringstider

Träna tillsammans