Sant och falskt om sjuka barn

Nu har Ronja varit sjuk i flera veckor :( För drygt två veckor sedan fick hon den första förkylningen i sitt liv. Det var egentligen inte så farligt. Hon var lite snorig och trött och hade lite feber, tyckte att det var så roligt att hosta att hon började göra det med flit och titta förväntansfullt efter våra reaktioner. I helgen när hon precis var på väg att bli helt frisk fick hon feber igen, hög feber den här gången, och vägrade nästan helt att äta och dricka trots paracetamol. Igår verkade hon som vanligt och jag tänkte att hon äntligen var frisk, tills jag klädde av henne på kvällen och hon var aldeles prickig!

Vad gör man då? Första steget är alltid att konsultera 1177. De har jättebra information, speciellt om barn, som är faktagranskad och speciellt framtagen för att hjälpa en avgöra om man behöver söka vård eller inte. Är man det minsta osäker kan man också ringa 1177. Jag var dock efter lite läsande övertygad om att Ronja har "tredagarsfeber".

På tal om faktagranskad information, så finns det tyvärr också väldigt mycket myter som man möts av som förälder. Ofta i största välmening, men ändå lika felaktiga. Jag har samlat några myter, sanningar och halvsanningar här.

Barn, barnuppfostran, familj, mamma, förälder, sjuk, frisk, sjukdom, sanning, myt

Små barn ska hållas inne för att undvika infektioner - MYT

Förkylningsvirus och andra mikroorganismer som orsakar luftvägsinfektioner sprids genom luften i folksamlingar. Förkylningar är dock sällan farliga, ens för nyfödda barn. De infektionssjukdommar som är farliga för nyfödda barn (hjärnhinneinflammation, urinvägsinfektion, blodförgiftning) smittar inte om man inte har kroppskontakt. Dessutom får barn de flesta av sina infektioner från någon familjemedlem, inte av någon de träffar på stan. Att undvika att åka spårvagn eller gå i affärer bara för att skydda barnet mot infektioner är därför ganska onödigt, även om man på det sättet kan skjuta upp en förkylning eller två tills barnet är lite större.

Det finns ett förkylningsvirus som kallas RS-virus som kan ge andningssvårigheter hos barn, men även det är vanligare att smittas med genom familjen än genom att vistas i folkmassor. Vet man att någon är förkyld ska man naturligtvis undvika att låta den personen ta i barnet. En annan sak som man faktiskt bör undvika är att ta med barnet till sjukhus om det inte är nödvändigt. På sjukhus finns nämligen farliga bakterier och virus av naturliga skäl ansamlade.

Små barn ska issoleras från en sjuk mamma för att undvika infektioner - MYT

Om mammans infektion väl brutit ut har barnet i de flesta fall redan hunnit bli smittat. I bästa fall har det alltså ingen effekt att då skilja barnet från mamman. I värsta fall, om barnet fortfarande ammar, blir det faktiskt sjukare än det skulle ha blivit annars eftersom det då inte får hjälp att bekämpa infektionen av mammans antikroppar som kommer med mjölken.

Ibland kan mamman förståss vara för sjuk för att orka ta hand om och amma barnet, och det ska man inte vara rädd för, det är inte farligt utan då är det bättre att någon annan tar hand om barnet en tid så att mamman får återhämta sig. Men det är en annan sak.

Ju längre man ammar desto bättre imunförsvar - HALVSANNING

Immunförsvaret kan delas in i två delar, det medfödda (eller det generella) som försvarar oss mot allt främmande och det förvärvade (eller specifika) som försvarar oss mot enskilda ämnen eller mikroorganismer som vi tidigare har stött på. Det medfödda immunförsvaret påverkas inte alls av amningen. Det förvärvade immunförsvaret finns med i bröstmjölken i form av antikroppar och vita blodkroppar. Mammans förvärvade immunförsvar skyddar alltså till viss del även barnet under den tid man ammar. På så sätt får barnet alltså tillfälligt ett bättre immunförsvar. Men det gör inte att barnet får ett bättre immunförsvar på lång sikt, i själva verket kan man säga att barnets förvärvade immunförsvar blir något svagare eftersom det dröjer lite längre innan det provoceras att komma igång, men inte heller det har någon betydelse på lång sikt.

Kräkningar betyder magsjuka - MYT

Små barn kräks ofta när de är sjuka men det är långt ifrån alltid de faktiskt är magsjuka. Många barn blir illamående och kräks av feber. Många barn sväljer också snor och slem som de sedan kräks upp. Om barnet kräks mycket, verkar ha ont i magen eller samtidigt har diarre är det tecken på verklig magsjuka.

Prickar betyder allergi - MYT

Små barn får ofta röda prickar i rumpan och ibland i ansiktet eller på andra ställen, särskillt när man introducerar nya födoämnen. Det betyder inte att barnet är allergiskt. Det betyder inte att man ska utesluta det sktuella födoämnet ur barnet mat. Oftast försvinner prickarna om man fortsätter med födoämnet ett tag och kanske smörjer med någon mjukgörande salva. Om barnet däremot får besvärliga utslag som verkar klia eller göra ont, blir dålig i magen, verkar ständigt gnällig och trött eller inte växer som det ska kan man misstänka allergi. I så fall bör man vända sig till si barnavårdscentral för att få hjälp att lägga upp en utredningsplan, inte självmant börja utesluta födoämnen på måfå, eftersom det ofta leder till mer förvirring än klarläggning.

Feber ska alltid behandlas - MYT

Barn får i regel mycket högre feber än vuxna och kan ha rejält hög feber även om de bara är lite förkylda. Feber i sig behöver inte behandlas, inte ens om den är väldigt hög. Om barnet har feber och samtidigt verkar ha ont, inte vill äta eller dricka eller inte kan sova kan det hjälpa med febernedsättande paracetamol. Om ett barn under 3 månader får feber bör man söka sjukvård (barnakuten), inte för febern i sig utan för att risken finns att den har en allvarlig orsak. Inte ens om barnet får feberkramper eller feberyra behöver febern egentligen behandlas, men i regel gör man det ändå eftersom det är obehagliga tillstånd både för barnet och föräldrarna. Vad som däremot kan vara farligt är om man i alla välmening virar in ett febrigt barn i filtar och överdrivet varma kläder. Barn som har feber ska ha det svalt omkring sig så att kroppen själv får reglera kroppstemperaturen.

Sjuka barn ska hållas inne - MYT

Frisk luft är bra och att få åka en tur i barnvagnen kan vara precis lagom aktivitet för ett barn som är för sjukt för någon fysisk aktivitet men blir rastlöst av att vara stilla. Däremot ska man naturligtvis undvika kyla på vintern och allt för mycket sol och värme på sommaren.'

Sjuka barn ska alltid kläs varmt - HALVSANNING

Barn är med sin mindre kroppsstorlek väldigt känsliga för både värme och kyla. De reagerar snabbare än vi vuxna gör på temperaturförändringar. Och sjuka barn är förståss ännu känsligare än friska. Det innebär att det är viktigt att klä barn varmt även om man bara ska ut en kort stund. Men det är lika viktigt att klä av dem om man ska gå in en kort stund. Dessutom har små barn svårare att fördela värme i kroppen än vad vuxna har, de kan inte på samma sätt kompensera för till exempel kalla händer med en varmare mössa, utan det är viktigt att de blir varmt klädda över hela kroppen. Riktigt små barn (upp till några månader) är också dåliga på att reglera kroppstemperaturen genom att låta blodet flyta mer eller mindre ytligt, svettas eller huttra som vuxna och större barn gör. Det betyder inte att de alltid behöver kläs varmt utan att de alltid behöver kläs lagom varmt.

Sjuka barn ska dricka mycket - SANNING

Barn är känsligare än vuxna för uttorkning eftersom de har mindre kroppsvolym. De har också en tendens att få högre feber än vuxna, trotta att de inte är allvarligt sjuka, och för varje extra grad ökar kroppens vätskebehov. Många gånger vägrar också barn att äta när de är sjuka och behöver därför ännu mer vätska för att kompensera det. Om barnet inte vill dricka vatten får man ta till det som går, kanske saft, drickyoghurt eller isglass. Barn som nyligen slutat amma kan behöva en ny period med bröstmjölk. Man kan också prova att ge en bit choklad, de flesta barn blir törstiga och vill dricka något efter det.

Sjuka barn ska vila mycket - SANNING

Sömnen är viktig för att immunsystemet ska fungera optimalt, ännu mer så hos barn än hos vuxna. "Barn som vill leka orkar leka", hör man ibland, men man kan bara lita på det till viss del. Ett barn som leker för sig själv klarar av att känna detta, men man ska inte uppmuntra barn att röra på sig när de är sjuka. Det är till exempel ingen bra idé att leka med kompisar som drar igång vilda lekar eller att gå ut och spela fotboll, klättra eller liknande.

Barn,barnuppfostran, familj, mamma, förälder, sjuk, frisk, sjukdom, sanning, myt

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

I min BB-väska

Utomhusaktiviteter i issoleringstider

Träna tillsammans