Gravisitetsrelaterad bäckensmärta

Den så omtalade "foglossningen" heter i min värld "graviditetsrelaterad bäckensmärta". Men säger man det får man ofelbart motfrågan "menar du foglossning?" så till slut har jag börjat använa det uttrycket i alla fall.

Det är märkligt hur mycket en graviditet kan skilja sig från en annan. Förra gången hade jag inga som helst problem med smärta i bäckenet, men nu har det gått så långt att jag inte klarar av att jobba längre. Som tur är får man ta ut föräldraledighet två månader innan barnet är beräknat. Men problemen har inte börjat nu, utan det här är något som jag har fått dras med de senaste månaderna. Jag har fått tillfälle att läsa på och talat med flera olika fysioterapeuter. Här är mina samlade tips:

Lär dig hur du ska röra dig i vardagen

Både det svåraste och det viktigaste. Ens invanda rörelsemönster gör att man kommer på sig själv med att göra fel hela tiden. Det är ändå viktigt att jobba på och göra så gott man förmår med den här biten. Även om man gör fokuserad sjukgymnastik en stund varje dag så består största delen av dagen ändå av alla andra vardagliga rörelser.

- Gå med korta steg. "Låtsas att du har en pennkjol på dig", sa en av fysioterapeuterna och det var ett riktigt bra tips.
- Undvik att stå på ett ben. Sitt ner när du tar på och av skor, strumpor och byxor.
- Stå med vikten jämt fördelat mellan båda fötterna. Sitt med båda fötterna i marken, inte med benen i kors.
- Undvik att gå i trappor, ta hissen, även - eller kanske framför allt - nedåt.
- Variera läge ofta. Har du ett jobb där du står och går mycket så ta pauser där du ligger och vilar. Sitter du mycket så res dig upp en stund.

Träna lagom

Graviditetsrelaterad bäckensmärta riskerar att ge bestående men, även om besvären oftast går över efter förlossningen. Därför gäller det att tänka sig för. Det funkar inte att bara köra på trots smärta. Det funkar inte heller att lägga sig på soffan och göra ingenting resten av graviditeten.

- Använd ett anpassat träningsprogram. Att smärtan ökar lite under själva träningsprogrammet är ok, men om smärtökningen kvarstår mer än en timme efter träningsprogrammet så är träningen för tung och du behöver trappa ner. Prova att göra  övningarna hälften så många repetitioner. Eller att bara göra några av övningarna i programmet varje dag och i stället köra igenom hela programmet på några dagar till en vecka.

- Fortsätt att gå - men gå korta promenader flera gånger om dagen i stället för att gå för länge åt gången.

- Prova dig fram till vad som funkar för dig. Var inte rädd för att sluta med en övning eller aktivitet om du känner att den inte är bra för dig. Var inte heller rädd för att prova nya övningar som du stöter på.

Använd smärtstillande

Som tidigare nämnt är det viktigt att fortsätta röra sig - med måtta. Om man behöver använda smärtstillande läkemedel för att kunna göra det tycker jag absolut att man ska det. Det är heller ingen mening med att ha så ont att man inte kan sova eller inte kan koncentrera sig på annat man behöver göra.

Som jag hoppas att alla redan vet är paracetamol (Alvedon, Pamol eller motsvarande) det enda smärtstillande läkemedel som är ok att använda under graviditeten. Andra smärtstillande är bara ok under väldigt speciella omständigheter om du får det utskrivet av läkare.

Sök hjälp tidigt

Ju tidigare du tar problemen på allvar och börjar jobba aktivt med dem desto mindre besvär kommer du sannolikt att få. En fysioterapeut kan hjälpa dig att ta reda på om det verkligen är från bäckenet smärtan kommer (ländryggssmärta är också vanligt vid graviditet och muskulära smärtor kan likna bäckensmärta). Du kan få hjälp att prova ut ett lämpligt träningsprogram och ett bäckenbälte som kan minska smärtan.

Om du inte orkar jobba finns möjlighet att ta ut föräldraledighet från 60 dagar innan barnets födelse är beräknad. Får du problem tidigare än så bör du vända dig till en läkare för att bli sjukskriven, vilket tyvärr kan vara svårt att få igenom, men absolut är något som går.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

I min BB-väska

Utomhusaktiviteter i issoleringstider

Träna tillsammans