VAB

Nu har Ronja varit magsjuk hela helgen. Var sedan hemma måndag och tisdag trots att hon mådde bra eftersom det är 48-timmars karens som gäller. Hon han vara tillbaka på förskolan hela en halv dag innan de ringde och sa att hon hade feber igen. Bara att vända tillbaka hem för någon av oss alltså.



VAB - vård av barn kan vara både ett krångligt och ett kännslomässigt laddat ämne. Jag gör mitt bästa för att reda ut begreppen.

Vad gäller?


Du får lov att VAB:a för att ta hand om ett sjukt barn, för att följa med barnet till läkare/tandläkare eller liknande, för att ta hand om barnet om den som vanligtvis tar hand om barnet är sjuk, för att ta hand om barnet om den som vanligtvis tar hand om barnet måste följa med ett annat av era barn till läkare/tandläkare eller liknande.

Försäkringskassan ger ersättning för max 120 dagar per barn och år. Om du behöver vara ledig mer än så kan inte arbetsgivaren motsätta sig det, men du får ingen ersättning.

Läkarintyg krävs om barnet är sjukt över en vecka eller om barnet är över 12 år. Om barnet är över 16 år (upp till 18 år) krävs också läkarintyg och då godkänns bara allvarlig (=livshotande sjukdom).

Du får inte VAB:a om den andra vårdnadshavaren är ledig, men du får VAB:a om den andra vårdnadshavaren själv är sjuk eller har jobbat natt och behöver vila på dagen.

Kompletta regler för bidrag för vård av barn finns hos försäkringskassan.

Förskolan kan också ha vissa regler. Vår förskola har till exempel reglerna att ett barn  efter magsjuka måste vara symptomfritt i 48 timmar och efter alla sjukdommar måste vara feberfritt 24 timmar innan det är tillbaka på förskolan. Detta är ganska vanliga regler som de flesta förskolor har, men variationer förekommer.

I de allra flesta fall får friska syskon gå på förskolan som vanligt även om du VAB:ar med ett annat barn, men vid epidemier eller vissa smittsamma sjukdommar görs undantag och då måste samtliga syskon stanna hemma.

Vem ska VAB:a?


Ett hett tips är att skapa ett system för detta i förväg. Alltså typ innan barnet börjar på förskolan. Man kan till exempel dela upp så att man är hemma med barnet varannan vecka, dag eller sjukdomsperiod. Ett annat sätt, som kanske passar bättre om man har ett jobb med lite varierande arbetsuppgifter/arbetsbelastning, är att se över och markera i almanackan någon månad i förväg vilken vecka (eller till och med vilken dag) som är "vems" om barnet skulle bli sjukt då.

Tänk på att det går att dela och ta halva dagen var om det fungerar bättre för er.

Sedan ett par år får också andra perosner än vårdnadshavarna VAB:a. Till exempel mor- och farföräldrar, vänner till familjen eller vuxna syskon. Jag tycker att det är onödigt att smitta ner halva släkten med förkylningar och magsjukor, men vid mindre smittsamma sjukdommar eller andra orsaker till VAB (se ovan) kan det vara ett bra alternativ. Både för att avlasta er föräldrar och för att barnet ska få knyta nära band med andra vuxna.

Finns det något sätt att slippa?


För att slippa VAB:a gäller det att minska smittspridningen så mycket som möjligt. Och det finns faktiskt en hel del saker man kan tänka på.

- Tvätta händerna. Jag försöker lära Ronja att man tvättar händerna varje gång man kommer hem, oavsett om man varit på förskolan, i affären eller hos kompisen. Och jag gör naturligtvis detsamma själv. Naturligtvis tvättar vi också händerna efter toabesök och innan maten.

- Välj en liten förskola. Ju färre barn desto mindre risk för "rundgång" av olika sjukdommar.

- Följ förkolans hygienregler. Det kan till exempel vara att inte ta med gosedjur eller att ta hem och tvätta nappar dagligen.

- Vaccinera ditt barn. Utöver det allmänna vaccinationsprogrammet har vi valt till tre vaccinationer för Ronja: Rotavirus som bekostas av vissa landsting (däribland vårat) samt TBE och vattkoppor som vi har betalat för själva. Att slippa VAB:a 1-2 veckor för vattkoppor sparar man helt klart mer pengar på än vaccinet kostar, helt bortsett från lidandet som barnet slipper utsättas för.


Du kanske också vill läsa:
Sjuka barn - kontakt med sjukvården
Ta sig igenom jobbiga dagar
Sant och falskt om sjuka barn

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

I min BB-väska

Utomhusaktiviteter i issoleringstider

Träna tillsammans